zdieľať

Čerstvé potraviny

3-2-1-banany-original

BANÁNY

Pokiaľ chcete, aby vám banány vydržali čo najdlhšie čerstvé a chutné, uchovávajte ich pri teplote 13 – 15 °C. Nikdy nedávajte banány do chladničky, pretože ich šupka hneď zhnedne. Prezreté banány môžete uložiť ošúpané do mrazničky a neskôr z nich vyrobiť koktail.

3-2-2-vajcia-original

VAJCIA

Vajcia vydržia najdlhšie čerstvé pri skladovaní v chladničke pri teplote 5 až 8 °C. Vložte ich do pripravených stojanov v chladničke a obráťte užším koncom smerom nadol, pretože tu majú pevnejšiu škrupinku. Pred ukladaním vajcia neumývame a neutierame, pretože by sa tým zotrel ich ochranný povlak. Neukladajte do chladničky vajíčka v pôvodnom kartónovom obale, ktorý môže byť zdrojom množstva mikroorganizmov. A pozor pri triedení odpadu – kartónový obal od vajíčok patrí do zmiešaného odpadu.

3-2-3-mrkev-original

MRKVA

Mrkva a všeobecne koreňová zelenina vyžaduje chlad a nižšiu vlhkosť vzduchu. Preto jej pri krátkodobom skladovaní odkrojte listy a stonky, vložte ju do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte do chladničky. Mrkvu sa neodporúča odkladať vedľa ovocia s veľkým množstvom etylénu, inak zhorkne.

3-2-4-cesnak-original

CESNAK

Pokiaľ viete, že zakúpený cesnak ihneď nespotrebujete, zaveste ho v priedušnom obale alebo vo zväzkoch na dobre vetrané, suché a chladné miesto. Ďalšou možnosťou je skladovať ho v podobe cesnakovej pasty so soľou v mrazničke. Pastu je nutné hermeticky uzavrieť, aby od nej nenapáchli ďalšie potraviny.

3-2-5-paradajky-original

PARADAJKY

Paradajky skladujte v chlade pri teplote okolo 14 °C alebo pri izbovej teplote. V chladničke rýchlo strácajú svoju arómu a chuť. Neprospieva im uloženie vedľa ovocia a zeleniny, ktorá produkuje etylén (napr. jablká, broskyne).

3-2-6-salat-original

HLÁVKOVÝ ŠALÁT

Pokiaľ hlávkový šalát neplánujete spotrebovať v deň, kedy ste ho kúpili, vybaľte ho a odrežte z neho hlúb. Nie je dobré šalát príliš dlho skladovať. Ak ho, pravda, ihneď nezjete, rozložte ho na jednotlivé listy, vložte ich do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte do chladničky. Ďalšou možnosťou je perforované plastové vrecko.

3-2-7-bylinky-original

BYLINKY

Pokiaľ ste si kúpili čerstvé bylinky, nedávajte ich do vody. Je lepšie ich skladovať v perforovanom plastovom vrecku v priehradke na zeleninu v chladničke. Šikovné je bylinky natrhať, vložiť do dózy a dať do mrazničky. Dobrý nápad je zamraziť si bylinky do ľadových kociek. Najlepším riešením je však pestovať si doma čerstvé bylinky.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Ako začať s pestovaním doma

Pestovanie na balkóne či terase nie je vôbec žiadny problém. Stačí vám zabezpečiť si pár základných vecí a môžete sa do toho pustiť.
Viac informácií

3-2-8-citrusy-original

CITRUSY

Citrusy skladujeme mimo chladničky, aby sa nepoškodili chladom. Na vzduchu však rýchlejšie starnú. Neoplatí sa preto robiť si veľké zásoby. Pokiaľ vieme, že ich nespotrebujeme rýchlo po zakúpení, môžeme z nich vytlačiť šťavu, naliať do formičky na ľad a zamraziť. Rozkrojené plody skladujeme na tanieriku v chladničke rezom nadol a rýchlo spotrebujeme.

3-2-9-syry-original

SYRY

Tvrdé syry skladujeme v chlade a tme v chladničke pod poklopom alebo vo voskovanom papieri (nebaľte ich do plastovej fólie, ľahšie tak splesnivejú). Mäkké syry typu mozzarella vydržia najdlhšie vo svojom pôvodnom náleve a aromatické syry je najlepšie skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

3-2-10-maso-original

MÄSO

Surové mäso musí byť z hygienických dôvodov skladované v obale, aby svojou šťavou nemohlo kontaminovať ostatné potraviny. Preto je dobré vložiť ho do dózy a uložiť na najchladnejšom mieste v chladničke s teplotou okolo nuly. Pred použitím mäso umyjeme vodou.

3-2-11-zampiony-original

ŠAMPIŇÓNY

Šampiňóny skladujte v chladničke v priedušnej nádobe či fólii maximálne v dvoch vrstvách pri teplote 0 až 6 °C. Je dôležité, aby sa nezaparovali, a preto huby pred uložením do chladu ani neumývajte. Pri zaparených hubách totiž môže dochádzať k tvorbe toxických látok. Pokiaľ ich chcete spracovať, odporúča sa huby skôr sušiť, než ich tepelne spracovávať.

Produkty

zdieľať

Ako pracovať efektívne

Skúste pri varení využiť tipy, ktoré vám ušetria veľa času, práce aj energie.

Viac informácií

Vermikompostovanie

Kompostovanie v byte alebo vermikompostovanie Aj v byte sa dá z organických zvyškov vyrobiť skvelé hnojivo.

Viac informácií

PANI HORVÁTHOVÁ UŽ NEBUDE
VYHADZOVAŤ PENIAZE

Pani Horváthovej bolo vždy ľúto, keď musela vyhadzovať jedlo.
Uvedomila si, že každý mesiac vyhodí do koša veľké množstvo peňazí.

Celý príbeh