zdieľať

Ako správne vybrať spotrebiče a riad

So správnymi a šikovnými pomocníkmi bude vaša kuchyňa úspornejšia.

1-2-1-sustainable-cooking-uspornachladnicka-original

ÚSPORNÁ CHLADNIČKA

Chladnička a mraznička v kuchyni spotrebujú najviac elektrickej energie, lebo ich nikdy nevypíname. Ak kupujete novú chladničku, zvoľte tú energeticky najefektívnejšiu a s najvyšším hodnotením energetickej náročnosti, a to A++ alebo A+++. Nová chladnička s európskym označením A+ má v porovnaním s 10 rokov starým modelom polovičnú spotrebu elektrickej energie.

1-2-2-sustainable-cooking-indukcnideska-original

INDUKČNÁ VARNÁ DOSKA

Indukčné varné dosky sú rýchlejšie a energeticky efektívnejšie než bežné elektrické. Je to dané technológiou pracujúcou s magnetickým poľom. Tá dokáže rozpoznať veľkosť hrnca a automaticky reguluje veľkosť platničky tak, aby sa zahrievalo iba dno hrnca či panvice. Hneď ako hrniec či panvicu zložíte z platne, indukcia sa preruší, čo zaručí optimálne využitie energie. Týmto spôsobom môžete dosiahnuť zníženie spotreby energie až o 40 %. Indukčná varná doska so sebou prináša taktiež časovú úsporu, pretože zahriatie prebehne veľmi rýchlo a požadovanú teplotu dosiahnete za pár sekúnd.

1-2-3-sustainable-cooking-rychleachutnevtlakovemhrnci-original

RÝCHLO A CHUTNE V TLAKOVOM HRNCI

Tlakový hrniec sa hodí obzvlášť na prípravu lacnejších druhov mäsa a pokrmov z fazule, ktoré sú časovo náročnejšie. V tlakovom hrnci mäso rýchlejšie zmäkne a dostane lepšiu chuť. Podľa všeobecného pravidla pri varení v tlakovom hrnci je potrebné bežný čas na varenie vydeliť tromi. Tlakový hrniec je utesnený, takže všetka chuť zostáva v pokrme a je výraznejšia, ako keď použijete štandardný hrniec s pokrievkou. Majte však na pamäti, že pred podávaním je nutné nechať mäso 20 až 30 minút odpočinúť, pretože nebolo vystavené vysokému tlaku. Hlavnou výhodou pri použití tlakového hrnca je nielen úspora času a energie, ale taktiež zachovanie cennej chuti a vône. Než začnete s tlakovým hrncom pracovať, rozhodne sa zoznámte s návodom na jeho použitie.

1-2-4-sustainable-cooking-litinovapanevnicnespali-original

LIATINOVÁ PANVICA NIČ NESPÁLI

Liatinové panvice sa používajú už stovky rokov. Sú nevyhnutným a krásnym vybavením kuchyne, ktorá navyše dlho vydrží. Liatina je neuveriteľný materiál: teplo sa v nej šíri rovnomerne a stále rovnako. Jedlo je vystavené teplu z niekoľkých smerov, pričom silné dno zabraňuje jeho spáleniu. Práve preto sú liatinové panvice ideálne na pokrmy, ktoré je nutné variť dlhý čas na miernom ohni, ako napr. pomaly varené vývary a dusené mäso. Liatinový riad môžete používať na plynovej, elektrickej alebo indukčnej varnej doske.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Ako ušetriť s chladničkou

Ak chcete variť dobré jedlá a udržiavať ich dlho čerstvé, budete vo väčšine prípadov potrebovať elektrinu. S praktickým kuchynským vybavením budete môcť v niektorých prípadoch ušetriť až 50 % energie.
Viac informácií

1-2-5-sustainable-cooking-spravneizolovanatrouba-original

SPRÁVNE IZOLOVANÁ RÚRA

Nové rúry s energetickou triedou A dokážu v porovnaní so svojimi predchodcami znížiť spotrebu energie. Vnútro rúry disponuje izoláciou navyše, pričom na sklenených dvierkach je často nanesených niekoľko vrstiev odrážajúcich teplo. Tieto opatrenia znižujú spotrebu elektrickej energie a pomáhajú udržať teplo v rúre. Pokiaľ zvolíte teplovzdušnú rúru, môžete variť niekoľko pokrmov naraz a využiť každučký centimeter priestoru. Ventilátor v zadnej časti rúry rozvádza zohriaty vzduch po rúre, a tým zaisťuje, že každý pokrm sa uvarí rovnomerne.

1-2-6-sustainable-cooking-perlator-original

PERLÁTOR ŠETRÍ VODU

Najjednoduchším spôsobom, ako v kuchyni – a vlastne všade, kde máte kohútiky – neplytvať vodou, je perlátor. Perlátor je malý vynález, ktorý mieša vodu so vzduchom, čím znižuje spotrebu vody až o 50 %. Prúd vody sa tak zdá silnejší, než v skutočnosti je. Tým pádom si ani nevšimnete zníženie tlaku. Nižšie sumy na účtoch za vodu si však všimnete určite.

Produkty

zdieľať

Petržlen

Viac informácií

Mrkva, reďkovka a kaleráb

Viac informácií

Menej hrncov, viac chuti

V hrncoch na sporáku používajte varnú vložku, a varte tak viac ingrediencií súčasne. Navaríte rýchlejšie, lacnejšie a nebudete mať toľko hrncov na umývanie.

Naučte sa v kuchyni pracovať efektívnejšie